Title Image

Hoe maken wij onze verpakkingen van 100% gerecycled plastic?

Hoe maken wij onze verpakkingen van 100% gerecycled plastic?

Wist je dat de verpakkingen van Marcel’s Green Soap zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic? En dat is maar goed ook, want de plasticsoep groeit en daarmee onze missie om er iets tegen te doen. Lees hier hoe wij lokaal ingezameld plastic een glansrijk nieuw leven geven in het supermarktschap.

Groen is nooit groen genoeg

Vanuit zijn verlangen om het supermarktschap te vergroenen, begon Marcel zes jaar geleden aan zijn eigen keukentafel schoonmaakmiddelen te ontwikkelen. Hij maakte daarbij uitsluitend gebruik van plantaardige ingrediënten. Natuurlijk moesten zijn schoonmaakproducten ook lekker ruiken en daarom voegde hij er heerlijke natuuridentieke parfums aan toe. Het resultaat was een eerste lijn van vier eco-vriendelijke schoonmaakproducten in vier verrassende geurcombinaties. De naam: Marcel’s Green Soap.

“Want alhoewel plastic veel positieve eigenschappen heeft, is er één groot probleem

met dit materiaal: het vergaat niet.”

Maar Marcel was nog niet tevreden. Het moest nóg eco-vriendelijker, want groen is nooit groen genoeg. Hij wilde daarom dat alle verpakkingen gemaakt zouden worden van 100% gerecycled plastic. Dat bleek lastiger dan gedacht. Er moest een samenwerking worden aangegaan met een afvalverwerkingsbedrijf dat gebruikt plastic inzamelt en omzet in een ‘nieuwe’ grondstof, matrijzen worden ontworpen die geschikt zijn voor gerecycled plastic en een verpakkingsfabriek worden gevonden die deze uitdaging aan wilde gaan. In West-Europa was Marcel namelijk de eerste in de markt die voor zijn verpakkingen geen gebruik wilde maken van nieuw plastic. Want alhoewel plastic veel positieve eigenschappen heeft, is er één groot probleem met dit materiaal: het vergaat niet. Dus hoe meer nieuw plastic er wordt geproduceerd, hoe groter de afvalberg en plasticsoep. En we weten inmiddels allemaal dat plasticvervuiling een enorme impact heeft op het milieu, dierenwelzijn en onze gezondheid.

Weg met plastic verpakkingen! Of toch niet?

Per dag openen we gemiddeld zeven verpakkingen die we vervolgens vrijwel direct weer weggooien. Dit leidt ertoe dat twintig procent van al het afval bestaat uit plastic verpakkingen. Sinds 2010 wordt plastic gescheiden verzameld zodat het kan worden gerecycled. Dat is natuurlijk fantastisch, maar helaas wordt nog altijd minder dan een kwart van alle plastic verpakkingen in Nederland daadwerkelijk hergebruikt. Wereldwijd ligt dit percentage nog veel lager.

“Eenderde van alle plastic verpakkingen belandt überhaupt niet in de vuilnisbak, maar wordt onderdeel van de groeiende plasticsoep.”

Eenderde van alle plastic verpakkingen belandt überhaupt niet in de vuilnisbak, maar wordt onderdeel van de groeiende plasticsoep. Je zou dus zeggen: weg met die plastic verpakkingen! Maar dit is ook niet de oplossing, want veel van deze verpakkingen zijn nodig om een product vers te houden en veilig te vervoeren. Doen we dat niet, dan moet het worden weggegooid. En dan hebben we een nóg groter probleem, want voedselverspilling heeft een grotere impact op het milieu dan verpakkingen. Maar wat is dan wel de oplossing?

gerecycled plastic
gerecycled plastic

Het belang van gerecycled plastic

Waar in de jaren negentig plastic nog fantastic leek te zijn, heeft het de laatste jaren een nare bijsmaak gekregen. We kunnen niet meer om de plasticsoep heen en we worden ons steeds bewuster van de aanwezige microplastics in cosmeticaproducten, voeding, kleding en andere producten. Toch heeft plastic ook veel positieve eigenschappen. Het is sterk, licht van gewicht, gaat lang mee en kan in alle kleuren, vormen en maten worden gegoten. Daarbij kunnen de meeste plastics worden gerecycled. Mits we ons plastic goed inzamelen natuurlijk.

 

Even wat cijfers: wereldwijd wordt er jaarlijks ruim 350 miljoen ton plastic geproduceerd. In 1950 was dit nog ‘maar’ 2 miljoen ton. In 2025 wordt er naar verwachting jaarlijks zo’n 600 miljoen ton aan nieuw plastic geproduceerd. Voor de vervaardiging van dit plastic is aardolie nodig, een niet-hernieuwbare grondstof waar we zuinig op moeten zijn. Daarbij: veertig procent van al het nieuwe plastic wordt gebruikt voor verpakkingen. Zonde, want deze verpakkingen worden bijna allemaal weer binnen een maand weggegooid en kunnen net zo goed worden gemaakt van gerecycled plastic. Dat vond Marcel ook en daarom zijn al onze producten verpakt in 100% gerecycled plastic of zelfs plasticvrij verpakt.

Het cirkeltje rond: verpakkingen van 100% gerecycled plastic

Toen Marcel zes jaar geleden zijn merk en missie begon, deed hij drie beloftes over zijn producten: ze ruiken fantastisch, zijn heerlijk in gebruik en ook eco-vriendelijk. Deze laatste belofte maakt hij waar door uitsluitend gebruik te maken van plantaardige ingrediënten én door alle producten te verpakken in gerecycled plastic (en waar mogelijk plasticvrij). Marcel’s Green Soap is het eerste merk in West-Europa dat gebruikmaakt van flessen die gemaakt zijn van 100% gerecycled plastic.

“Marcel’s Green Soap is het eerste merk in West-Europa dat gebruikmaakt van flessen die gemaakt zijn van 100% gerecycled plastic.”

Om deze flessen te vervaardigen gebruiken we het ingezamelde plastic van lokale huishoudens. Dit plastic wordt gesorteerd, gescheiden, versnipperd, gewassen, versneden en tot korreltjes gehakt zodat wij er weer flessen van kunnen maken. En zo is het cirkeltje rond: alle plastic verpakkingen uit de supermarkt geven wij een glansrijk nieuw leven in het schoonmaak- en personal-care-schap. Bekijk in onderstaande video hoe onze verpakkingen worden gemaakt.

Mooi, toch?! Op deze manier redden we plastic van de verbrandingsoven en voorkomen we dat het in de plasticsoep terechtkomt. Sterker nog: wij verzamelen meer plastic dan we gebruiken. En daarmee verkleinen we onze plastic footprint. Maar in ons eentje gaan wij de wereld natuurlijk niet redden, daarvoor is meer nodig. Gelukkig neemt de regering steeds meer maatregelen om de hoeveelheid SUP – Single Used Plastics – drastisch te verminderen.

Zo maken wij onze flessen van 100% gerecycled plastic:

  1. Het afval wordt gesorteerd en gescheiden in verschillende stromen.
  2. Het gescheiden plastic wordt verkleind tot stukjes van 5 tot 10 cm, ook wel: ‘shred’.
  3. Maalmolens malen de shred nog fijner tot flakes. Het resultaat wordt koud gewassen, gedroogd, warm gewassen en koud nagewassen.
  4. De flakes worden gesmolten en gefiltreerd om verontreinigingen te verwijderen, waarna de smelt in een soort gehaktmolen tot korreltjes wordt gehakt.
  5. En daar is het resultaat: een gerecyclede grondstof met vergelijkbare eigenschappen als nieuwe kunststof waar onder andere onze gerecyclede flessen van worden gemaakt, maar ook speelgoed, tuinmeubels, dashboards en meer.

Op weg naar een oplossing: SUP-richtlijn

De hele dag door kom je in aanraking met SUP, Single Used Plastics ofwel wegwerpplastic. Denk bijvoorbeeld aan drinkpakken, coffee-to-go-bekers, plastic verpakkingen om groente en fruit, PET-flessen, plastic zakken etcetera. SUP is de belangrijkste oorzaak van de plasticsoep. En dus ook onderdeel van de oplossing! Om de vervuiling door (onnodig) wegwerpplastic aan te pakken, heeft de Europese Unie de SUP-richtlijn opgesteld. Deze bestaat uit een aantal maatregelen waarvan de eerste (voor Nederland) op 3 juli 2021 is ingegaan: het verbod op plastic wegwerpproducten zoals wattenstaafjes, rietjes en plastic bestek en bordjes. Andere maatregelen zijn onder andere:

  • Per juli 2021: 0,15 cent statiegeld op kleine plastic flessen tot 1 liter.
  • Per juli 2021: een verplichte markering op de verpakking die aangeeft dat het product plastic bevat en dus schadelijk is voor het milieu.
  • Vanaf januari 2023: producenten van plastic producten betalen voor het opruimen van (zwerf)afval en moeten consumenten informeren over het voorkomen van zwerfafval.
  • Vanaf juli 2023: verbod op gratis wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen.
  • Vanaf juli 2024: doppen moeten vastzitten aan plastic flessen om te voorkomen dat ze in het milieu terechtkomen.
  • Vanaf 2025: PET-flessen moeten voor minimaal 25% uit gerecycled plastic bestaan.


Een goed begin. Maar deze maatregelen zijn er vooral om de productie van nieuw plastic en de snelle groei van de plasticsoep af te remmen. Wat doen we met al het plastic dat nu al in omloop is? Daarvoor is onder andere de inzet van consumenten nodig. Want ja, een beter milieu begint nog altijd bij jezelf!

gerecycled plastic

Wat kun je als consument doen tegen plasticvervuiling?

Behalve dat de regering, Europese Unie en producenten maatregelen moeten nemen om de groei van plasticafval tegen te gaan, kan je ook als consument veel doen. Steeds meer zelfs. Allereerst is het belangrijk dat je alle plastic verpakkingen scheidt van de rest van je afval. Want zonder jouw plasticafval, kunnen wij geen gerecyclede flessen maken. Op dit moment wordt zo’n tien procent van al het plastic wereldwijd gerecycled. Dat zou veel meer kunnen zijn wanneer wij plastic beter gaan scheiden. Nóg beter is het om je eigen plastic footprint te verkleinen door het aantal plastic verpakkingen dat je in huis haalt te minimaliseren. Even wat tips:

Navullen

Bij Marcel’s Green Soap geloven we in navullen. Met grote navulverpakkingen kunnen we samen de enorme (plastic) afvalstroom verminderen. Er is namelijk minder vrachttransport nodig en het scheelt jou een ritje naar de supermarkt. Door direct bij het aanschaffen van een fles Marcel’s Green Soap handzeep of allesreiniger een navulverpakking te kopen, doe je een stuk langer met je voorraad en hoef je die mooie gerecyclede fles van Marcel niet weg te gooien. Naast dat navulverpakkingen goed zijn voor het milieu, zijn ze ook goed voor de portemonnee want navullen is goedkoper dan een nieuwe fles kopen.

Plasticvrije verpakkingen

Voorkomen is beter dan genezen – of weggooien in dit geval. Wanneer je minder plastic in huis haalt, hoef je ook minder weg te gooien. Dus neem je lunch mee in een trommel in plaats van een boterhamzakje, koop jouw (onverpakte!) groente & fruit op de markt of bij de groenteboer, neem je eigen herbruikbare coffee-to-go-beker mee en was je haren met een plasticvrije shampoobar. Bij Marcel’s Green Soap hebben we naast plasticvrije shampoobars, ook conditionerbars, handzeepbars, bodybars én deodorantsticks die 100% plasticvrij zijn.

Biologisch afbreekbare doekjes

Vochtige doekjes (zoals babybillendoekjes) staan in de top 10 van meest gevonden wegwerpplastic in zee en op stranden. Dit komt omdat de doekjes vaak door het toilet worden gespoeld. Oplossing: hygiënische doekjes zonder plastic. Bij Marcel’s Green Soap hebben we hygiënische doekjes en hand wipes die zijn gemaakt van plantaardige vezels waardoor ze 100% biologisch afbreekbaar zijn. Dan nog mag je ze natuurlijk niet door het toilet spoelen, daarvoor lossen de doekjes niet snel genoeg op. Je kunt ze gewoon bij het restafval gooien!


Benieuwd hoe onze productontwikkelaar Eefje op het idee van een nieuw product komt? Lees ook: Hoe ontwikkelen wij onze producten?

Bronnen: National Geographic, Plastic Soup Foundation, Rijksoverheid, Milieu Centraal, Natuur & Milieu, gerecycledeflessen.nl

Avatar foto

Marcel's Green Soap

Geen reacties

Plaats een reactie

Stel je vraag!

Bij GSC zijn we gek op vragen. Omdat wij geloven dat nieuwsgierigheid essentieel is voor vooruitgang. Dus tik maar in wat je wilt weten. We vinden niets gek.